Banner
Banner
MODA

Mestna modna revija: A N J A M E D L E Predstavitev oblikovalk

Anja Medle je mlada modna oblikovalka, ki trenutno zaključuje dodiplomski študij na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Lansko leto je na ljubljanskem tednu mode prejela nagrado za obleko, ki je nastala v sodelovanju z idrijskimi klekljaricami. S kolekcijo Inception, ki jo je prav tako lani predstavila na omenjenem dogodku in tudi na Mestni modni reviji v Novem mestu, pa se je uvrstila med finaliste mednarodnega tekmovanja Lodz Young Fashion Award na Poljskem. Zelo uspešno sodelujeta s fotografinjo Samantho Kandinsky; Anja mnogokrat zavzame mesto stilstke, njuni editoriali pa so večkrat objavljeni tudi v tujih modnih revijah.

Svoj navdih pogosto najde v oblačilih, ki so jih nosile naše babice in dedki, moških krojih, ročnih tehnikah (vezenina, “beading”). Prav tako pa vedno znova preseneti, kako z različnimi tehnikami in deformacijami pri že znanih krojih, dosežemo čisto nove silhuete.

Kolekcija z imenom Lapsus, ki jo bo letos predstavila tudi na tretji Mestni modni reviji v Novem mestu, je nadaljevanje njene lanske kolekcije Inception. Slednja, ki je zaznamovana z ročnim tehnikam (vezenje, vezenje perlic in ročno tkanje) in belino, je bila inspiracija in povod za novo nastalo kolekcijo. V njej se je posvetila raziskovanju in krojenju predvsem moških oblačilnih kosov, kot so suknjič, plašč in hlače. Ne glede na to, da so kroji njenih oblačil v najpogosteje zelo podobni moškim, ali pa so širiši in ne prilegajoči se silhueti ženskega telesa, pa so barve v svetlih pastelno roza in rjavih odtenkih, tiste s katerim opisuje ženstvenost. V kolekciji je veliko trakov, ki svobodno visijo z oblačil in jim dajo bodisi dekorativen pomen, bodisi s prepletanjem ter gubanjem v blagu deformirajo osnovne kroje ter jim tako dajo nov pomen, s katerimi pripovedujejo drugačno zgodbo. Veliko inspiracijo v kolekciji je imela tudi subkultura iz štiridesetih, Zooties. Takrat je le-ta predstavljala mlade upornike s svojim stilom oblačenja in glasbo, ki so jo poslušali. Kljub imenu kolekcije, Lapsus, ki predstavlja spodrsljaj in bi jo zaradi mešanja moških krojev in roza barve lahko tudi tako dojeli, pa ima omenjeno širši pomen. S kolekcijo je želela povedati, da je čas, da se ženska, katerekoli generacije, lahko upre modnim smernicam in vodilom, kaj je moško in kaj žensko, ter sledi svojemu jazu. Oblačila, ki jih nosi, so tako le še dodatna karakteristika njenemu značaju, s katerimi ga le še vizualno izpopolni.

Želela je dokazati, da močni moški kosi, ki jih zaznamuje strogost in odločnost, v svetlih barvah, lahkotnejših materialih in z deformacijo, brez dvoma lahko zaživijo in oživijo na prav vsaki ženski.

 

 

 

Foto: Samantha Kandinsky

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Banner