Banner
Banner
MAMA

Imate res raje enega od otrok? Znanost pravi, da ja!

Verjeli ali ne, favoriziranje otrok med starši obstaja pri nekaterih družinah. V lanskem letu je Journal of Marriage and Family objavil raziskavo, v kateri je kar 75 % mam priznalo, da so si bližje z enim izmed svojih odraslih otrok. Leta 2005 so raziskovalci ravno tako odkrili, da 74 % mam in 70 % očetov kaže več naklonjenosti enemu izmed otrok.

Ellen Weber Libby, avtorica knjige The Favorite Child, prizna, favoriziranje otrok med starši še vedno predstavlja tabu, je pa vsekakor zelo pogost in tudi normalen pojav. Treba pa je vedeti, da lahko hitro postane nezdravo, če se izraža to preferiranje vedno na enega otroka in če si starši hranijo s tem svojo samozavest in ego.

Obe strani kovanca pa imata vedno tudi slabosti. Leta 2014 je raziskava Journal of Family Psychology ugotovila, da lahko na otroka, ki je manj »priljubljen«, to negativno vpliva pri vedenju; študija Journal of Gerontology: Social Sciences pa je leta 2015 pokazala, da otroci, ki so bili najbližje svoji mami pogosteje doživijo depresijo kot njihovi bratje in sestre.

Mnogi starši imajo občutek krivde, ko spoznajo, da imajo enega od otrok raje in si to raje zanikajo, kot pa da bi poskusili spremeniti. Ni potrebe, da sami sebe obsojate, poskusite nameniti enako količino pozornosti vsem svojim otrokom. So za konec še nasveti Ellen Weber Libby.

 

 

 

Foto: Masha_theone via Instagram

Povzeto po: Wall street Journal in Ellen Weber Libby – The Favorite Child

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Banner